Skip to content
Regulatory

Stillfront ska dela in sin verksamhet i tre affärsområden, koncentrerar sin spelportfölj och estimerar 200–250 MSEK i kostnadsbesparingar

Stillfront kommer att dela in sin verksamhet i tre affärsområden och tar bort ett lager i koncernledningsstrukturen för att förbättra tillväxt, lönsamhet och transparens. Samtidigt ökar Stillfront sitt fokus på nyckelfranchises och adresserar lågpresterande spel, vilket utgör en viktig drivkraft i att förbättra den organiska tillväxten och samtidigt minska kostnaderna. Ovan nämnda optimeringsåtgärder beräknas vara fullständigt implementerade under det fjärde kvartalet 2025 och förväntas då resultera i årliga kostnadsbesparingar om 200 till 250 MSEK jämfört med annualiserade kostnader för det andra kvartalet 2024.

De huvudsakliga åtgärderna och målen för optimeringsaktiviteterna är:

  • Uppdelning av Stillfronts verksamhet i tre affärsområden från och med den 1 januari 2025: Europa, Nordamerika och MENA/APAC. De tre affärsområdena kommer att drivas och rapporteras som separata segment i Stillfronts finansiella rapportering.
  • Effektivisering av organisationsstrukturen genom att ta bort ett skikt i den centrala ledningen och därmed minska antalet befattningar i Stillfronts koncernledning från elva till sju.
  • Optimering och koncentration av spelportföljen genom att adressera mindre och lågpresterande spel för att öka fokus på Stillfronts nyckelfranchises.
  • Åtgärder för att koordinera och renodla Stillfronts ”shared services”, såsom marknadsföring och betalningslösningar, har lanserats för att skapa fler synergier och effektivitetsvinster i kärnverksamheten.
  • Optimeringsåtgärder som förväntas resultera i årliga kostnadsbesparingar per det fjärde kvartalet 2025 om 200 till 250 MSEK jämfört med annualiserade kostnader för det andra kvartalet 2024.

“Med de optimeringsåtgärder som vi presenterar idag tar Stillfront betydande steg mot att uppnå våra finansiella mål. Dessa åtgärder kommer att ge våra talangfulla team inom hela Stillfront möjlighet att fokusera mer på Stillfronts kärnverksamhet. Med den nya verksamhetsmodellen kommer vi fortsätta att fokusera på förbättringar och effektiviseringar även bortom 2025,” säger Jörgen Larsson, VD och koncernchef, Stillfront.

Bakgrund och syfte

På kapitalmarknadsdagen den 15 februari 2023 presenterade Stillfront den fjärde fasen av sin resa: synergifasen. Stillfronts huvudmål med synergifasen är att stärka synergierna i koncernen och avlasta sina teams med spelutvecklare från administrativt arbete, så att de kan fokusera på Stillfronts kärnverksamhet: speldesign- och utveckling, live ops och kundservice. Med införandet av en ny organisations- och styrmodell accelererar Stillfront genomförandet av denna fas.

Trots att målen för synergifasen fortsätter vara desamma, har Stillfront konstaterat att den nuvarande organisationsstrukturen inte skapar optimala förutsättningar för framtida värdeskapande. Den nya strukturen förväntas möjliggöra för koncernen att styra och accelerera verksamheten mer effektivt. Kärnverksamheten är Stillfronts högsta prioritet och samordnade, förenklade och förbättrade ”shared services” kommer att avlasta verksamheten på ett mer effektivt sätt. Förändringarna förväntas också öka ansvarsutkrävande inom organisationen och samtidigt reducera kostnader.

Optimeringsåtgärderna beräknas vara fullt genomförda under det fjärde kvartalet 2025 och förväntas då resultera i årliga kostnadsbesparingar om 200 till 250 MSEK jämfört med annualiserade kostnader för det andra kvartalet 2024. Kostnadsbesparingarna beräknas bestå av, och vara jämnt fördelade mellan, direkta och fasta kostnader.

Ledning och organisation

Från och med den 1 januari 2025 kommer Stillfronts verksamhet att delas upp i tre affärsområden: Europa, Nordamerika och MENA/APAC, som kommer att drivas och rapporteras som separata segment i Stillfronts finansiella rapportering i enlighet med IFRS 8. Varje affärsområde kommer att ledas av en Executive Vice President (EVP), som kommer att ha resultatansvar för deras respektive affärsområden och rapportera direkt till Stillfronts VD.

Den nya koncernledningsgruppen kommer från och med idag att utgöras av följande individer:

  • Jörgen Larsson – VD och koncernchef.
  • Andreas Uddman, för närvarande Executive Vice President – Group CFO, har utsetts till ny President Finance & Global Functions – Group CFO. Den nya rollen kommer att fokusera på effektivitetsvinster genom att avlasta affärsområdena från uppgifter utanför dess kärnverksamhet.
  • Alexis Bonte, för närvarande Executive Vice President – Chief Operating Officer, har utsetts till President Publishing and Business Acceleration. Den nya rollen kommer att fokusera på att accelerera kärnverksamheten för att öka synergier och effektivitet inom alla affärsområden, samt fokusera på ökad organisk tillväxt.
  • Philip Knust – Executive Vice President Chief Product Officer.
  • Armin Busen, för närvarande Senior Vice President Business Operations, har utsetts till Executive Vice President Business Area Europe (från den 1 januari 2025).
  • Alexandre Salem, för närvarande Senior Vice President Operations & Platform, har utsetts till Executive Vice President Business Area MENA/APAC (från den 1 januari 2025).
  • Executive Vice President Business Area North America (från och med 1 januari 2025) – Rekryteringsprocessen med externa kandidater pågår.

Ytterligare information

Ytterligare information om hur arbetet med dessa optimeringsåtgärder fortskrider kommer att lämnas i kvartalsrapporten för det tredje kvartalet 2024, som publiceras den 23 oktober 2024.

Stillfront avser att ge en fördjupad presentation av hur arbetet med optimeringsåtgärderna fortskrider under en kapitalmarknadsdag som planeras att hållas strax efter offentliggörandet av bokslutskommunikén för 2024, vilken kommer att publiceras den 5 februari 2025. Exakt datum, tid och plats för kapitalmarknadsdagen kommer att meddelas före offentliggörandet av Stillfronts kvartalsrapport för det tredje kvartalet 2024.

Discover more

Stillfront develops digital games for a diverse global audience and our broad games portfolio is enjoyed by around 50 million people every month.

stillfront-career-image-2

Subscribe and stay informed

recruitment_green

Stay up to date with our press releases

Subscribe and stay informed

Stay up to date with our press releases